Klara Smeets

Coornhert-jaar

16 april 2022

Opening Coornhert-jaar in Gouda

Groene Wal

het is de eigenwijze wijze waarop
krokussen en helderwitte klokjes
de bevroren lucht in prikken

ondeugend laag boven de kale grond
alsof ze nog terug kunnen
wanneer de dag nog krap van winter is

dan toch blijven en het begin schrijven
van het uitbotten, verschijnen, bekleden
uitdijen van alles om me heen

tussen kleurloos verdorde vlakken
schieten brutale lijnen omhoog
beloven een park op dit strookje
niemandsland

 

 
Dit artikel wordt niet getoond, het is een placeholder. Dus niet wijzigen.

Labyrint

Labyrint is een dichtbundel met 10 gedichten die Smeets als stadsdichter van Gouda over de stad schreef. De bundel is deels in offset en deels in hoogdruk gedrukt en heeft een luxe omslag. Het boekje is vormgegeven door Peterpaul Kloosterman en uitgegeven door Sub Signo Leonis. Voor 49,- te koop bij de Drukkerswerkplaats Gouda


Ode aan alledag

Ode aan alledag is een bundel met 47 gedichten van Klara Smeets begeleid door foto's van Maaike Hoonhout en Waltraud Wernecke. Het boek is vormgegeven door 3Megawatt en bevat gedichten die Smeets schreef toen ze stadsdichter van Gouda was. Veel van de gedichten zijn eerder als maandgedicht verschenen in de Goudse Post, als column in de Krant van Gouda of voorgedragen tijdens evenementen in de stad. De bundel is via deze website te bestellen (voor 19,- inclusief verzendkosten) en te koop bij Boekhandel Verkaaik in Gouda.


Bericht van een bosmens

'gegrom, gegiechel en gefluister
kom, doe je ogen dicht en luister
duik onder in het regenwoud'

Bericht van een bosmens geeft een kijkje in de wereld van de orang-oetan, dat in het Nederlands 'bosmens' betekent. Hij leeft samen met allerlei andere dieren een prachtige leefomgeving tussen de bomen in het regenwoud van Indonesië. Maar zijn regenwoud wordt steeds kleiner. De eeuwenoude bomen, de planten, de bloemen, de struiken en de mossen worden allemaal door mensen gekapt en gerooid. Hierdoor raakt de orang-oetan zijn thuis kwijt. Dit boek vertelt zijn verhaal.

Bericht van een bosmens werd geschreven bij de theatervoorstelling Apejong! van Theater Lakon. Een voorstelling met maskers en poppen, met humor en ernst, die kinderen vertelt over de gevaren voor een kleine orang-oetan in Indonesië.


Niets is meer zoals het was

'Niets is meer zoals het was' is een mapje met veertien gedichten die in opdracht van Indische jongerenorganisatie Nasi Idjo zijn geschreven. De gedichten gaan over herdenken en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het mapje is uitverkocht.

 


Een glimlach in een vaas

Debuutbundel uitgegeven door uitgeverij Opwenteling, met daarin onder andere het gedicht 'anders dan'.

In het nawoord bij 'Een glimlach in een vaas' schrijft Herbert Mouwen, redacteur van Opwenteling onder andere:

"In haar subtiele, zorgvuldig opgebouwde verzen verbergen zich de onschuld van de kinderjaren en de latere verwondering om de alledaagse dingen... De kracht van de dichtbundel zit vooral in de reeksen zelf, in de totaliteit van de bundel, meer nog dan in de losse gedichten an sich. Vluchtig is haar poëzie allerminst. In het op een na laatste gedicht van de bundel schrijft ze: 'En ik dacht dat de waarheid één gezicht had, dat zij een plaats in 't leven had, zoals een stad in de wereld, een plaats.' En dan verschijnt er voor de zoveelste keer een glimlach op mijn gezicht en ik weet dat ik ook deze versregel wil onthouden. "

Deze bundel is uitverkocht.


Vromannacht.JPG